Банкеръ Daily

Свят

Меркел определи блокирането на Туитър акаунта на Тръмп като "проблемно"

Германският канцлер Ангела Меркел смята заличаването на акаунта в Туитър на Доналд Тръмп за "проблемно" решение на компанията, предаде Асошиейтед прес.

"Туитър" отстрани за постоянно Тръмп от своята микроблогова палтформа в петък, като се позова на "риск от по-нататъшно подстрекаване към насилие" след щурмуването на Капитолия във Вашингтон от привърженици на досегашния президент.

Попитан за решението на Туитър, говорителят на Меркел Щефен Зайберт заяви, че операторите на платформи в социалните мрежи "носят голяма отговорност за това политическата комуникация да не бъде отровена от омраза, лъжи и подстрекаване към насилие".

Зайберт обаче заяви също, че свободата на изразяване е фундаментално право от "основно значение".

"Това фундаментално право може да бъде оспорено, но в съответствие със закона и в рамките, определени от законодателя, а не по решение на управителите на платформи в социалните медии", каза пред журналисти в Берлин говорителят и добави: "Погледнато от тази страна, канцлерът смята за проблемно, че акаунтите на американския президент са трайно блокирани".

Самият канцлер Ангела Меркел няма акаунт в Туитър, макар че Зайберт и много германски министри притежават такъв, отбелязва АП.

Европейската комисия призова днес държавите от ЕС да се въздържат от оказване на натиск над обществените медии.

В ЕС медиите трябва да могат да работят свободно и независимо. Обществените медии имат особено място, посочи говорител на комисията по повод решението на правителството в Любляна да спре бюджета на Словенската телеграфна агенция с оправданието, че иначе може да наруши европейските правила за държавната помощ.

Правилата за държавната помощ дават възможност на правителствата да финансират телеграфните агенции срещу осигуряването на услуга в интерес на обществото - предоставянето на информация. Съществуват ограничения за размера на предоставяния бюджет. Държавите могат да осигуряват бюджет на агенциите и без да са потърсили предварително становището на ЕК, поясни говорителят.

По неговите думи комисията следи действията по случая със словенската агенция. Говорителят добави, че решението на словенското правителство следва да бъде оценено на национално равнище. 

Интернет платформите носят отговорност за приложението на собствените им правила, заяви днес говорител на Европейската комисия по повод решението на Туитър и Фейсбук да закрият профилите на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Платформите трябва да въведат ясни правила за употреба и да обясняват взетите решения, добави говорителят. По неговите думи последните събития показват нуждата от законодателство в тази област.
Досега комисията многократно е настоявала, че правилата офлайн трябва да бъдат прилагани и онлайн. В последните дни представители на Туитър и Фейсбук оправдаха решението за закриване на профилите на Тръмп с виждането си, че първата поправка в конституцията на САЩ за свободата на словото важи само за държавни, но не и за частни организации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във