Банкеръ Daily

Свят

Меркел: Оценките на САЩ и Германия за "Северен поток - 2" се разминават

"Северен поток - 2" е един от въпросите, по които в трансатлантически аспект няма единна оценка. Това е казала канцлерът на Германия Ангела Меркел на онлайн конференция на фракцията ХДС/ХСС в Бундестага, посветена на бъдещето на трансатлантическите отношения.

"Важно е в бъдеще да говорим и по тези въпроси, по които в трансатлантическото партньорство, няма единна оценка. Към тях се отнася в настоящия  момент и темата "Северен поток - 2". Важно за мен във връзка с това е, че ние следваме единна политика по отношение на Украйна, така че именно Украйна по въпросите за транзита и доставките на природен газ си остава важен партньор", добавя Меркел.

Проектът "Северен поток - 2" предвижда строителството на две търби на газопровода с общ капацитет 55 млрд. куб. м годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Сега  газопроводът е стигнал до териториалните води на Дания. Към края на март проектът е изпълнен на 95% и остава полагането на около 121 километра.

Властите в Германия неоднократно са казвали, че считат за нужно дострояването на "Северен поток - 2". Този проект в Берлин се счита  за икономически. Вашингтон пък открито се изказва против строителството на тръбопровода "Северен поток - 2" и полага активни усилия, насочени към блокиране на този проект. На първо място, с цел да се нанесе удар по интересите на Москва и да се окаже поддръжка на Украйна като страна, през която минава  транзитът към Европа на руски природен газ. Освен това, много експерти наблягат и на факта, че САЩ е опитват по този начин  "да прокарат" доставките на европейския пазар на своя втечнен природен газ, който е значително по-скъп от руския, доставян по  тръбопровода.

 

"Северен поток - 2"

преминава през изключителните икономически зони и териториалните води на пет страни - Германия, Дания, Русия, Финландия и Швеция. По тази причина всички те трябва да разрешат строителството на газопровода и неговата експлоатация. Германия, Русия, Финландия и Швеция го направиха  достатъчно бързо, но Дания дълго време се изказваше против проекта, но в крайна сметка позволи  строителството на тръбопровода.

Германия, на чиято територия влиза "Северен поток - 2", неведнъж е напомняла за важността на проекта и е подчертавала, че няма да се намесва в  неговото строителство, тъй като няма правни основания за това. И както показва допитване на социологическата агенция Forsa в началота на 2019 година, над 71% от немците подкрепят проекта.

В негова подкрепа се изказва и Австрия, която разглежда "Северен поток - 2" изключително от икономическа гледна точка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във