Банкеръ Daily

Свят

Меркел обяви, че санкциите срещу Русия може да бъдат свалени

Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че санкциите на ЕС срещу Русия заради интервенцията в Източна Украйна може да бъдат премахнати, ако напълно се приложи Минското споразумение, подписано между Киев и проруските сепаритисти през септември, съобщава „РИА новости”.

Меркел даде съвместна пресконференция с премиера на Украйна Арсений Яценюк в Берлин. Германският канцлер каза още, че не очаква наложените отделно санкции на Крим да бъдат анулирани, тъй като това ще изисква отмяна на решението на Русия за анексиране.

„Има малка надежда по този въпрос. Цялостното изпълнение на Минското споразумение ще доведе до ревизиране на санкциите. Споразумението трябва да бъде приложено, преди да бъдат премахнати санкциите”, каза Меркел.

Германският канцлер изтъкна, че Яценюк е представил убедителни планове за реформи. По думите й в следващите дни ще стане ясно дали предложението за среща на лидерите на Украйна, Русия, Франция и Германия ще се проведе, както е планирано през този месец в казахстанската столица Астана.

Facebook logo
Бъдете с нас и във