Банкеръ Daily

Свят

Меркел обяви, че остава канцлер за още 4 години

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че планира да остане на поста още един пълен четиригодишен мандат, предаде Ройтерс.

Влязох в предизборната кампания без илюзии, че моят евентуален четвърти мандат може да бъде лесен, подчерта Меркел. Тя отбеляза, че избирателите са произнесли своята присъда, и призова партиите да приемат резултатите, като се опитат да съставят правителство и да избегнат нови избори.

Меркел обяви днес, че ще води преговори за съставяне на управляваща коалиция с три партии - социалдемократите, Зелените и либералите, предаде ДПА.

Християндемократите на Меркел спечелиха най-много гласове на произведените вчера парламентарни избори в Германия, но сами нямат мнозинство. Преговорите за съставяне на правителство се очертават сложни поради разпределението на местата в Бундестага, но и заради позициите на политическите сили, които ще бъдат представени в новия състав на долната камара на германския парламент.

Социалдемократите, които досега управляваха в "голяма коалиция" като по-малък партньор на християндемократите на Меркел, обявиха, че ще преминат в опозиция.

След отказа на социалдемократите най-вероятен остава сценарият за т. нар. коалиция "Ямайка", която да включва Християндемократическия съюз на канцлера и нейната сестринска баварска партия Християнсоциален съюз плюс либералите и Зелените. Последните две формации вече дадоха да се разбере, че са готови да управляват заедно с християндемократическия блок. 
   

Facebook logo
Бъдете с нас и във