Банкеръ Weekly

Свят

Меркел няма да задоволи Великобритания

"Няма да подкрепя фундаменталната реформа на Европейския съюз, която иска Дейвид Камерън", заяви германският канцлер Ангела Меркел по време на реч в британския парламент. Въпреки това, лидерът на най-силната икономика в Европа подчерта, че Великобритания трябва да остане в блока, за да помогне той да стане по-конкурентноспособен.

Меркел изключи възможността за мащабен "ремонт" на Договора от Лисабон, за който Камерън настоява, но сигнализира, че е отворена въвеждането на по-скромни реформи. Това е третият път, в койвто германски управляващ говори пред британския парламент от Втората световна война насам.

"Някои очакват моята реч да проправи пътя към по-фундаментална реформа на европейската архитектура, която ще задоволи всички британските желания. Страхувам се, че те ще са разочаровани", заяви Меркел на английски език. "Други очакват точно обратното и те се надяват, че ще предам това съобщението по ясен и прост начин тук, в Лондон, че останалата част на Европа не е готова да плати на всяка цена, за да запази Великобритания в Европейския съюз. Страхувам се, тези надежди ще бъдат разбити", каза още германският канцлер.

Еднодневното посещение на Меркел в Лондон се случи точно в момент, когато несигурността за бъдещето на Великобритания в ЕС се увеличава заради обещанието на Камерън да предложи на британците референдум за това дали страната да напусне 28-членния блок, или не.

Facebook logo
Бъдете с нас и във