Банкеръ Daily

Свят

Меркел няма да води тежка борба за Хонконг при визитата си в Пекин

Ангела Меркел и китайският президент Си Дзинпин

По време на посещението си в Китай германската канцлерка Ангела Меркел ще обсъжда и кризата в Хонконг, пише германският всекидневник "Фолксщиме" в редакционна статия, цитирана от ДПА.

"Предстоящото посещение на канцлерката в Китай, което първоначално беше замислено като фокусирано върху икономиката, предприема напълно различен обрат заради фактора Хонконг", пише в статията, която припомня, че "масови протести, като тези в бившата британска колония, която беше част от Китайската народна република в продължение на над 20 години, в Китай имаше за последен път през 1989 година".

"Протестите, насочени срещу нарастващото влияние на Пекин, в момента дават резултати. Законът за екстрадицията, който доведе до началото на протестите, беше изтеглен", подчертава германският всекидневник. "В тази напрегната атмосфера активисти за правата на човека призовават Меркел спешно да обсъди Хонконг по време на срещите си с китайските лидери. Канцлерката може да направи това - тихо", според в. "Фолксщиме".

"Китай смята бунтът в Хонконг за вътрешен въпрос и забранява външна намеса. Меркел няма да води тежка борба за Хонконг. Реален конфликт с Китай, ценен търговски партньор, би бил изключително вреден за германската икономика", предсказва редакционната статия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във