Банкеръ Daily

Свят

Меркел не вижда Турция като част от ЕС

Германският канцлер Ангела Меркел и турският президент Реджеп Ердоган.

Не виждам Турция като пълноправен член на Европейския съюз, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от турската частна телевизия НТВ.

"Вие знаете политическата ми позиция, че аз не виждах Турция като пълноправен член в ЕС и днес все още не я виждам като пълноправен член. Въпреки това  положих усилия за много добри отношения с Турция, например за осъществяването на споразумението за бежанците между Турция и ЕС", обясни Меркел и напомни, че предстоят преговори по митническия съюз и решението на последния Европейски съвет за отпускането на 3 млрд. евро на Турция за бежанците. 

Според нея темата за миграцията не трябва да се превръща в политически инструмент, а Турция върши "превъзходна работа" във връзка с бежанците. Тя се обяви и за продължаване на споразумението, което според нея е "най-доброто нещо за хора, които са жертви".

През май евродепутатите приеха доклад, в който призовават Европейската комисия да препоръча временно преустановяване на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, ако тя не промени политиката си, която я отдалечава от ценностите и стандартите на блока. 

Те подчертаха, че в резултат отношенията между нея и Евросъюза са сведени до исторически ниско равнище и изразяват загриженост за състоянието на правовата държава и зачитането на основните права. Евродепутатите отбелязват също, че Турция води конфронтационнна външна политика, особено по отношение на Турция и Кипър.

Пред дни Ердоган подразни Брюксел като обяви начало на втората фаза в отварянето на града-призрак Вароша. Той посети Северен Кипър за тържественото честване на 47-ата годишнина от турската инвазия в Кипър. Кипърските гърци протестират срещу нарушаването на резолюциите на ООН.

3,5% от територията на Вароша, изоставеното от 47 години кипърско-гръцко предградие на Фамагуста, са включени в пилотното отваряне. От тази част ще бъде вдигнат статутът на турска военна зона и тя ще бъде предадена под кипърско-турска гражданска администрация при „зачитане на правата на собственост”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във