Банкеръ Daily

Свят

Меркел не съжалява за политиката си към бежанците

Канцлерът на Германия Ангела Меркел категорично заяви, че не съжалява за решението си да отвори границите на страната за стотици хиляди бежанци през 2015 година. 

В интервю за вестник "Велт ам Зонтаг" Меркел твърди, че не е направила грешка със своята политика "на отворените врати“, въпреки че пристигането на милион сирийски и иракски бежанци през последните две години отвори дълбоки противоречия в страната.

В резултат пък се стигна и до вътрешнопартийно напрежение, а редица специалисти са на мнение, че подкрепата към канцлера е намаляла.

"Отново бих направила това, което направих през 2015 година“, категорична бе Ангела Меркел.

"Това беше необичайна ситуация и взех решенията си на базата на това, което смятах за правилно от политическа и хуманитарна гледна точка.“, аргументира се канцлерът на Германия.

По думите й подобни необичайни ситуации се случват от време на време в историята и е трябвало да вземе решение, като ръководител на правителството.

Нейното решение да отвори границите стана причина за повишаването на подкрепата за дясно-популистката партия "Алтернатива за Германия“, която според проучванията, може да спечели до 10% от вота на парламентарните избори през септември. 

Меркел, която се бори за четвърти мандат като канцлер, трябва да търпи постоянни и силни освирквания от демонстранти, които не са доволни от нейната политика спрямо бежанците по време на цялата кампания.

В тази връзка тя подчерта, че кампанията й продължава въпреки недоволството. "Ние сме демокрация и всички могат свободно да изразяват себе си. И така, както сметнат за добре. Много е важно да не пропускаме определни райони, само защото там ще ни посрещнат няколко човека, които ни освиркват“, коментира още Ангела Меркел

Facebook logo
Бъдете с нас и във