Банкеръ Daily

Свят

Меркел не посмяла да затвори границата през 2015 г.

Германският канцлер Ангела Меркел пуснала стотици хиляди бежанци в страната си през 2015 г., защото се страхувала как едно затваряне на границите ще изглежда по телевизията. Тя била твърдо решена да затвори германските граници през септември 2015 г., когато е била предупредена, че 40 хил. мигранти може да нахлуят в Германия за един уикенд, но в последния момент се е оказала от тази идея.

Разкритията прави един от водещите немски журналисти Робин Александър в новата си книга „Водени от събитията: политиката на Меркел към бежанците“, информира авторитетното издание "Таймс“.

След предупреждението германският канцлер е одобрила мерки за затварянето на границите в телефонен разговор с висши политици, включително вътрешният министър Томас де Мезиер, а хиляди полицаи са били разположени тайно на границата с Австрия.

Меркел променила решението си, след като на съвещание по въпроса, Де Мезиер попитал: "Ще можем ли да живеем с картините, които ще излязат от тази ситуация? Какво ще стане, ако 500 бежанци с деца на ръце се затичат към охраната на границата?“. Когато шефът на германската федерална полиция Дитер Роман отговорил, че полицаите ще решават на място и на момента как да реагират в такава евентуална ситуация, канцлерът решила да остави границата отворена.

В резултат на това границите на Германия останаха отворени още 180 дни, по време на които хиляди влязоха в страната. Границата с Австрия беше окончателно затворена едва през март 2016 г., когато беше затворен и Балканският маршрут на мигрантите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във