Банкеръ Daily

Свят

Меркел не била давала 30 дни на Джонсън да намери решение за Брексит

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес в Хага, че не е определяла на Великобритания 30-дневен срок да намери решение по въпроса за така наречения предпазен механизъм за ирландската граница. По думите й тя е искала да подчертае колко малко време остава до планираната дата за Брексит 31 октомври, предаде Ройтерс.

"Казах, че това, което може да бъде постигнато за две или три години, може да бъде постигнато и за 30 дни", заяви Меркел на пресконференция в Хага. Тя добави, че няма проблем решение да бъде постигнато и до 31 октомври.

"Не става дума за 30 дни. Трийсетте дни бяха дадени като пример, чрез който да бъде подчертан фактът, че решението трябва да бъде намерено в кратки срокове, защото Великобритания заяви, че иска да напусне ЕС на 31 октомври", каза германският канцлер.

Изявлението на Меркел на вчерашната обща пресконференция в Берлин с британския премиер Борис Джонсън беше разбрано в смисъл, че решението на сложния въпрос за предпазния механизъм за ирландската граница може да бъде намерено в следващите 30 дни.

"Беше казано, че вероятно до две години ще намерим решение. Но може да намерим и в следващите 30, защо не?", каза Меркел.

Джонсън нееднократно е заявявал, че предпазният механизъм за ирландската граница - протокол към Споразумението за излизане на Великобритания от ЕС, сключено от предишния британски министър-председател Тереза Мей - трябва да отпадне изцяло.

Той каза, че Меркел му е дала 30 дни да излезе с алтернативи, и добави, че съществува изобилие от възможности за сключване на споразумение.

Днес френският президент Еманюел Макрон заяви пред Джонсън, че няма достатъчно време да бъде договаряно изцяло ново споразумение за излизането на Великобритания от ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във