Банкеръ Daily

Свят

Меркел на прощална визита в САЩ

Германският канцлер Ангела Меркел отпътува вчера на вероятно последната си официална визита в САЩ, с куп въпроси, които трябва да обсъди с президента Джо Байдън, както и едно обобщаващо послание за близкия съюзник на Берлин: Вие имате приятел, предаде Асошиейтед прес.

Очаква се на днешните срещи на Меркел с президента Байдън, с вицепрезидентката Камала Харис и с други висши американски представители да бъдат дискутирани теми като продължаващата коронавирусна пандемия, възхода на Китай и руския газопровод, срещу който Вашингтон има възражения.

Това ще бъде отчасти прощална визита, а отчасти - знак за последователност и стабилност в германско-американските отношения, каза Йоханес Тим от Германския институт по международни въпроси и въпроси на сигурността.

След като 16 години работиха с Меркел, много висши служители във Вашингтон се питат какъв курс ще поеме Германия след предстоящите избори. Канцлерката, при чието управление се смениха четирима американски президенти, ще се постарае да убеди домакините си, че няма да има съществена промяна, допълни Тим.

Горчива нотка в отношенията е трънливият въпрос за газопровода "Северен поток-2", който предшестваше периода на дипломатически разногласия при управлението на президента Тръмп и се запазва и днес. САЩ дълго предупреждаваха, че проектът за доставка на руски газ до Германия застрашава европейската енергийна сигурност и вреди на съюзниците в Източна Европа. Наскоро обаче Байдън се отказа от замислените санкции срещу германски компании, участващи в проекта, давайки знак, че е възможно да бъде постигнат компромис.

Тази седмица Меркел се опита да охлади очакванията за предстоящ пробив, но тя изглежда иска да реши този въпрос преди да се оттегли от поста.

Наред с работата по същество еднодневното посещение на канцлерката ще бъде съпроводено с церемониални събития: Меркел ще бъде удостоена с почетното звание "Доктор хонорис кауза" (18-ото, което получава) от университета "Джонс Хопкинс", освен това тя и съпругът й (химикът Йоахим Зауер) са поканена на вечеря с президента и съпругата му в Белия дом.

Facebook logo
Бъдете с нас и във