Банкеръ Daily

Свят

Меркел, Макрон и Зеленски ще обсъдят ситуацията в Донбас

Украинският президент Володимир Зеленски и германският канцлер Ангела Меркел.

До седмица ще се проведе тристранен разговор между германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон и украинския му колега Володимир Зеленски, съобщи украинското издание " Огледало от седмицата". 

Според него основната тема на разговора ще бъде "влошаване на ситуацията в Донбас и съгласуване на позициите на страните в това отношение". Пояснява се също, че разговорът между лидерите на трите държави е трябвало да се проведе веднага след видеоконференцията с участието на руския президент Владимир Путин, Ангела Меркел и Еманюел Макрон на 30 март.

Западът се притеснява, че Русия струпва войски около границите с Украйна. Москва не вижда нищо притеснително в това. 

Ситуацията в Донбас се усложни в края на февруари, като почти всеки ден се съобщаваше за престрелки в региона, включително с използване на миномети и гранатомети. Москва и Киев се обвиняват взаимно за покачването на напрежението. 

На 30 март Володимир Путин проведе видеоконферентен разговор с Макрон и Меркел. Наред с други неща, Путин изрази загриженост от ескалацията на ситуацията в Донбас. Той също така отбеляза, че Руската федерация е готова да възстанови взаимодействието с ЕС, ако в това се прояви взаимен интерес. По време на разговора той даде разяснения за състоянието на опозиционера  Алексей Навални. Освен това бяха обсъдени темите за хуманитарна помощ за жителите на Сирия и Либия и въпросът за ядрена сделка с Иран.

Facebook logo
Бъдете с нас и във