Банкеръ Daily

Свят

Меркел критикува плановете за отмяна на ограниченията

Германската канцлерка Меркел критикува плановете на някои провинции за отмяна на част от ограниченията. Тя държи на правилата за хигиена и дистанция. Междувременно стана ясно, че Германия ще отмени предупрежденията за пътуване до 31 страни.

Ангела Меркел гледа критично на плановете на някои федерални провинции за разхлабване на част от ограниченията, въведени заради заплахата от разпространение на новия коронавирус. Вчера стана ясно, че министър-председателят на Тюрингия Бодо Рамело възнамерява да отмени ограниченията в провинцията на 6 юни. Малко след това и от Саксония дойдоха подобни новини, пише "Дойче веле".

Дано успехите не бъдат проиграни

Според канцлерката провинциите би трябвало да се отнасят към мерките "внимателно и смело". Правителственият ръководител Щефен Зайберт обяви, че според Меркел препоръките и молбите не са достатъчни. Тя държи на обвързващите мерки за спазване на дистанция от 1,5 метра, както и на ограниченията при събиранията на хора и правилата за хигиена. Защото, ако тези правила не се спазват, успехите, постигнати през последните месеци в Германия срещу пандемията, може да се окажат напразни, обяви Зайберт.

През последните седмици канцлерката Ангела Меркел проведе многобройни видеоконференция с министър-председателите на отделните федерални провинции, в рамките на които обсъждаха мерките и ограниченията. Всяка провинция обаче сама може да реши кога кои правила приема или отменя.

Мнозина изразиха опасението, че ако Тюрингия и Саксония действително отменят ограниченията, и други провинции може да последват примера им. А това би било опасно. Защото рискът все още е голям. Премиерът на Бавария Маркус Зьодер нарече плановете на Бодо Рамело "фатален сигнал". И водещият германски вирусолог Кристиан Дростен се изказа критично и сравни плановете на Рамело с шведския модел. Междувременно министър-председателят на Тюрингия даде на заден ход и обяви в интервю, дадено в понеделник вечерта, че и занапред гражданите на провинцията ще носят маски в обществения транспорт и магазините.

Лятото може да идва?

Малко след като плановете на Бодо Рамело бяха обявени, в медиите се появи съобщението, че от канцлерството възнамеряват да удължат ограниченията за контакти между хората до 5 юли.

Междувременно стана ясно, че Германия възнамерява да отмени предупрежденията за пътувъне до 31 страни, издадени от външно министерство заради пандемията от коронавирус. Става дума за 26-те партньори на Германия от ЕС, както и Великобритания, Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн. От 15 юни нататък предупрежденията би трябвало да не важат. За останалите страни по света обаче те остават в сила.

Facebook logo
Бъдете с нас и във