Банкеръ Daily

Свят

Меркел: Изолационизмът няма да реши световните проблеми

Протекционизмът и изолационизмът не са правилният начин за справяне с глобалните проблеми. Това послание отправи германският канцлер Ангела Меркел пред Световния икономически форум в Давос. Така тя стана третият световен лидер след вчерашните изказвания на премиерите на Индия и Канада, отправил критика към политиката, която води Доналд Тръмп под лозунга "Америка на първо място". Самият Тръмп пристига в четвъртък в швейцарския курорт.

Меркел заяви, че Европа не бива да се сърди на президента на Съединените щати за данъчните облекчения, които въведе в страната си. 

"Вместо това сами трябва да помислим за конкурентни данъчни реформи, като например идеята за единен режим на корпоративно облагане между Германия и Франция", посочи тя.

Меркел призова и за усилия за политически реформи в Европейския съюз.

Като европейци ние сме изправени пред голяма задача – ако искаме да ни взимат на сериозно, да работим заедно в сферата на външната политика. Общата европейска външна политика още не е успешно развита. Ако оставащите в Европа 27 страни-членки не са в състояние да изпращат единни послания към големите държави като Китай, Индия, САЩ и Русия, а външната им политика продължава да се определя на национално ниво, няма да можем да бъдем глобален играч, заяви германският канцлер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във