Банкеръ Daily

Свят

Меркел иска отмяна на граничния контрол в Шенген от 15 юни

Германската канцлерка Ангела Меркел каза днес, че иска извънредният граничен контрол за забавяне разпространението на новия коронавирус, въведен в състоящото се от 26 държави Шенгенско пространство за свободно движение, да бъде отменен от 15 юни, предаде Ройтерс.

"Целта е, ако състоянието на заразата го позволява, искам да го кажа отново, от 15 юни нататък граничният контрол в Шенгенската зона да може да бъде напълно отменен", заяви Меркел пред Бундестага.

Тя заяви още, че ще продължи усилията си за подобряване на връзките с Русия независимо от хакерски атаки, които не улесняват този процес, и предупреди, че се отнася към такива действия много сериозно, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"Ще се стремя към добри отношения с Русия, защото мисля, че е напълно оправдано да продължим дипломатическите си усилия, но това не улеснява нещата", каза Меркел пред Бундестага (долната камара на германския парламент) в отговор на въпрос за хакерска атака.

Тя заяви, че има доказателства за скандални руски хакерски опити, насочени срещу германското канцлерство.

"Честно казано, много ме боли от това. Всеки ден се опитвам да имам по-добри отношения с Русия, а, от друга страна, има толкова ясни доказателства, че руски сили вършат това", каза германската канцлерката.

Миналата седмица сп. "Шпигел" писа, че руското военно разузнаване ГРУ вероятно се е сдобило през 2015 г. с много имейли от избирателния район на Меркел при хакерска атака срещу германския парламент, припомня Ройтерс.

Москва е отричала предишни обвинения, че извършва хакерски атаки в чужбина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във