Банкеръ Daily

Свят

Меркел иска общи правила за пътуване в ЕС

Германският канцлер Ангела Меркел заяви преди срещата на върха на Европейския съюз тази седмица, че се надява на по-добра координация по правилата за пътуване в пандемия между 27-те държави-членки на блока.

Според Меркел в светлината на бързото разпространение на силно заразния щам "Делта" на коронавируса е проблематично да има смесени правила.

"Съжалявам, че все още не сме успели да предприемем напълно еднакви действия сред държавите-членки по отношение на насоките за пътуване - това се връща, за да ни преследва", каза тя пред репортери след среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя цитира примера на Португалия, където правителството този месец беше принудено да забави процеса на повторно отваряне в Лисабон и още три общини след повишаване на броя на новите случаи на COVID-19.

Фон дер Лайен призна, че е "притеснена" от разпространението на варианта "Делта", като каза, че е "само въпрос на време" преди той да стане доминиращ в Европа.

Тя също приветства въвеждането на общоевропейски вирусен пропуск, договорен на срещата на върха на ЕС през май. Сертификатът, който ще бъде пуснат на 1 юли, ще показва ваксинационния статус на носителя или дали той има имунитет срещу инфекция от коронавирус, от която се е възстановил.

Facebook logo
Бъдете с нас и във