Банкеръ Daily

Свят

Меркел и Макрон ще спасяват Ливан от хуманитарна катастрофа

Германската канцлерка Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон ще се срещнат днес в средновековна островна крепост в Средиземно море. Срещата е в традиционната лятна резиденция на френския лидер - Форт дьо Брегансон, съобщава Ройтерс. 

Кризата в Ливан заради експлозията причинила смъртта на стотици хора, антиправителствените протести в Беларус, превратът в Мали, кризата с коронавируса и напрежението между Гърция и Турция са проблемите на дневен ред.  Меркел, която ще приключи управлението си през 2021 г., би искала и да утвърди прогреса на някои от дългосрочните си цели. Сред тях - връзката на Европа с Китай, бъдещето на ЕС след Брекзит и уеднаквяване на отбранителната мощ на Европа с икономическата.

В същото време председателят на парламента на Ливан Набих Бери излезе с инициатива, която предлага да се назначи лидерът на движението "Ал Мустабал" Саад Харири за премиер. С инициативата е запознат и ливанският президент Мишел Аун. Той ще започне консултации с парламентарните фракции. Името на бъдещия премиер ще бъде обявено след консултации, проведени от държавния глава.

Основните политически сили са раздвоени за бъдещето правителство. Една част от тях заедно с Хизбула искат правителство с национално единство, в което ще бъдат представени всички основни политически сили. Заместник-държавният секретар на САЩ Дейвид Хейл заяви в сряда, че Ливан "няма да получава дългосрочни заеми, докато не бъде сформирано правителство, способно за реформи".

Вчера България изпрати безвъзмездна помощ на Ливан във връзка с хуманитарната криза в страната след мощния взрив на пристанището в Бейрут на 4 август.  Дарението е предоставено от Българския Червен кръст, със съдействието на Министерството на здравеопазването, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Министерството на вътрешните работи и други български институции, по инициатива на Министерството на външните работи.

Българската помощ се състои от защитни облекла, семейни палатки, наметала за химическа защита, маски, ръкавици и дезинфектанти за ръце. Материалите, на обща стойност 31 546,34 лв., са изпратени за Ливан през Виена със съвместен полет, организиран от Европейската комисия, заедно с дарения от Хърватия и Австрия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във