Банкеръ Daily

Свят

Меркел и Макрон обсъдиха със Си отношенията ЕС - Китай

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Еманюел Макрон обсъдиха днес чрез видеоконферентна връзка с китайския президент Си Дзинпин отношенията между ЕС и Китай, съобщи канцеларията на Меркел, предаде Ройтерс.

Те са разговаряли също за международната търговия, опазването на климата и биоразнообразието. Засегнати са били също теми като сътрудничеството в борбата с пандемията от Ковид-19, доставките на ваксини по света, както и други международни и регионални въпроси, се казва в съобщението.

Според източник от Елисейския дворец тримата държавници са призовали всички страни от преговорите за иранската ядрена програма да създадат възможност за постигането на споразумение. Тристранният разговор е продължил повече от час, твърди източникът на Ройтерс.

Агенцията цитира китайската централна телевизия, според която Си Дзинпин е изразил пред двамата си събеседници надежда, че Китай и Европа ще разширят сътрудничеството си, за да реагират по-добре на глобалните предизвикателство. Китайският държавен глава е казал, че европейците може да участват по-активно в международните дела, като постигнат стратегическа независимост и предложат справедлива, прозрачна и непредубедена среда за китайските компании.

През май Европейският парламент замрази ратифицирането на нов инвестиционен договор с Китай, докато Пекин не отмени санкциите срещу политици от ЕС. Така бе задълбочен спорът в отношенията между Брюксел и Пекин за ограничения достъп на европейски компании до китайския пазар, припомни Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във