Банкеръ Daily

Свят

Меркел и Макрон казаха "да" на Западните Балкани в ЕС

Германският канцлер Ангела Меркел, председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и френският президент Еманюел Макрон.

В интерес на Европейския съюз е да води процеса на разширяване напред към Западните Балкани, заяви германският канцлер Ангела Меркел в понеделник във видео-среща на върха за региона. Френският президент Еманюел Макрон също подкрепи разширяването, съобщава  EU Observer.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че този процес трябва да бъде ускорен. Въпреки че е наясно, че в момента разширяването е в задънена улица заради българско вето върху започването на преговори със Северна Македония и продължаваща вражда между Косово и Сърбия.

В конференцията взеха участие държавните глави на Сърбия, Албания, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово, както и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Ангела Меркел призова за по-силен ангажимент на Брюксел, защото без да  посочва имената на Русия и Китай,  се опасява от силно разширяване на влиянието. По думите ѝ регионът все още е обгърнат от "светлина и сянка“, което е препратка към военните действия и проблемите след разпадането на бивша Югославия през 90-те години.

В понеделник, 5 юли, Съединените щати отново припомниха на Европейския съюз за риска от загуба на доверие на Западните Балкани за сметка на успехите на Русия и Китай, съобщава агенция Блумбърг.

"Регионът с население 18 млн. души се нуждае от "реални действия" на ЕС в момент, когато доверието на жителите - и следователно влиянието му - е достигнало много ниско равнище. Намираме се на изключително важен кръстопът, където обещанията може вече да не получават същото доверие, ако не последват реални действия, за да се изпълни ангажиментът", коментира изпълняващият длъжността помощник държавен секретар за Европа Филип Рийкър, който взе участие във форум в Охрид.

Според американския представител са нужни повече инвестиции и по-сериозен ангажимент на Балканите, за да стане регионът "привлекателен за висококачествени глобални инвеститори", които могат да бъдат алтернатива на действията на Русия и Китай. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във