Банкеръ Daily

Свят

Меркел и Макрон готови да променят договорите за Европейския съюз

Канцлерката на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Еманюел Макрон изразиха готовност за евентуална промяна на европейските договори, по-специално за реформа на функционирането на еврозоната, предаде Франс прес.

"От германска гледна точка е възможно да се променят договорите, ако има смисъл", заяви Меркел в Берлин след срещата с Макрон, който от своя страна подчерта, че идеята за промяна на договорите на ЕС "повече няма да е табу" за Франция.

Френският президент обеща да извърши съществени икономически и социални реформи в страната си и заяви, че те са важни и за Европа, за да може тя да се развива, предаде ДПА.

Макрон отбеляза, че Франция не е успяла да реши своя проблем с масовата безработица през последните 30 години и обеща, че новото му правителство ще се посвети на решаването му.

"Германия ще благоденства в дългосрочен план само ако Европа благоденства, а Европа ще благоденства само ако има силна Франция", заяви Меркел. 

Меркел заяви, че европейските страни не трябва да мислят, че ЕС не трябва никога да прави промени в договорите си. "Такъв Европейски съюз би бил уязвим от всяка посока на света", каза тя.

След посрещането на Макрон с военни почести двамата лидери се договориха да изработят средносрочна пътна карта за задълбочаване на интеграцията в ЕС и укрепване на еврозоната срещу кризи, предаде Ройтерс.

Макрон посети Берлин в първия ден след встъпването си в длъжност, продължавайки традицията френските президенти да правят първото си чуждестранно посещение в Германия. Той е четвъртият френски президент, с когото работи Меркел за близо 12 години като канцлер на Германия, отбелязва АП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във