Банкеръ Daily

Свят

Меркел: Гърция и Испания са съгласни да приемат обратно мигранти

Германският канцлер Ангела Меркел каза днес, че Гърция и Испания са изразили готовност да им бъдат връщани регистрирани при тях мигранти, пристигащи в Германия, предаде Асошиейтед прес.

Меркел обяви след срещата на върха на ЕС в Брюксел, че Гърция и Испания, с чиито лидери тя е провела двустранни разговори, са се съгласили в бъдеще да приемат обратно мигранти, които са регистрирани на тяхна територия и впоследствие достигнат до германско-австрийската граница.

Германия, от своя страна, се ангажира да приеме намиращи се в Гърция и Испания роднини на бежанци, които по-рано са пристигнали на германска територия, посочва ТАСС.

Германия се споразумя с Гърция и Испания да връща мигранти, които вече са подали молби за убежище в тези държави, заяви говорителят на германското правителство Щефен Зайберт, цитиран от ДПА.

По думите му сделката, договорена в кулоарите на срещата на върха на ЕС, предвижда Гърция и Испания да приемат обратно мигранти, пристигащи в Германия през границата й с Австрия, докато бъде приложена обща европейска политика за убежището.

"Ние подчертаваме факта, че държавите членки на външните граници на ЕС имат нужда от по-голяма подкрепа както във финансово отношение, така и от гледна точка на осигуряване на полицаи и експерти по въпросите на убежището", заяви той в Туитър.

Според него работните подробности на споразумението ще бъдат уредени през следващите четири седмици.

Меркел защити сделката за миграцията, постигната на срещата на върха в Брюксел, описвайки я като решителна стъпка към обща европейска политика за убежището, отбелязва Ройтерс.

"Това, което постигнахме заедно тук, вероятно е повече, отколкото очаквах", каза тя пред репортери.

"Ние не сме на края на пътя. Винаги съм казвала, че никога няма да можем да договорим обща европейска система за убежището тук. Но колкото повече се споразумяваме помежду си, толкова повече се приближаваме до възможно европейско решение. Убедена съм в това", заяви Меркел.

Тя определи сделката като "правилна стъпка в правилната посока", като се има предвид, че в ЕС по думите й има доста различаващи се позиции за миграцията.

Меркел каза, че довечера ще информира своите коалиционни партньори, включително твърдолинейните си баварски съюзници, за подробностите на споразумението.

Договореното в Брюксел отговаря на исканията на германския министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер, лидер на баварския Християнсоциален съюз, отбеляза тя, цитирана от ДПА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във