Банкеръ Daily

Свят

Меркел: Готова съм да изпълня мандата си като канцлер

Германският канцлер Ангела Меркел потвърди решението, че след почти 20 г. ще освободи лидерския пост в Християндемократическата партия и няма да се кандидатира за нов мандат като председател. Вътрешните избори в ХДС ще проведат през декември. 

Меркел определи резултата на ХДС на изборите в Хесен като "доста разочароващи и горчиви". Канцлерът не скри недоволството си и от коалицията си в Берлин. "ХДС не можеше достатъчно да убеди избирателите", посочи тя. 

Ангела Меркел изтъкна също така лошите резултати в Бавария, коалиционните борби, шестмесечните коалиционни преговори. "Не можем просто да се върнем към ежедневието", заяви канцлерът.

Меркел съобщи още, че няма да се кандидатира отново за канцлер, след като мандатът й приключи през 2021 година.

Тя допълни, че решението й да не остане партиен лидер е ще гарантира балансирането на работата на нейното правителство. "ХДС пък ще може да се подготви по отношение на времето след мен", посочи Ангела Меркел на брифинг в централата на формацията. 

"Готова съм да изпълня задълженията си като канцлер за остатъка от мандата", заяви германският канцлер. 

Меркел потвърди, че генералният секретар на ХДС - Анегрет Крамп-Каренбауер, ще се кандидатира за лидер на партията. Неофициално се твърди, че тя е фаворитът на Ангела Меркел за поста.

Facebook logo
Бъдете с нас и във