Банкеръ Daily

Свят

Меркел: Германия не трябва да се бори сама с незаконната миграция

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че е важно да се ограничи и контролира незаконната миграция, но подчерта, че Германия не трябва да прави това сама, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Лично смятам, че незаконната миграция е едно от големите предизвикателства за ЕС и поради това не мисля, че трябва да действаме едностранно, несъгласувано и в ущърб на трети страни", заяви Меркел след среща с премиер-министрите на германските провинции, изказвайки отново несъгласието си с предложението на вътрешния министър Хорст Зеехофер мигрантите да бъдат спирани на германската граница.

Меркел и нейният Християндемократически съюз искат общоевропейско решение в борбата с незаконната миграция. Баварският й съюзник Християнсоциалният съюз, чийто лидер е Зеехофер, обаче настоява мигрантите без документи или на които вече е отказано убежище в Германия да бъдат връщани направо от германската граница.

Мнозинството германци искат по-твърда позиция по въпроса за имиграцията от тази на канцлера Ангела Меркел, сочи проучване за обществената телевизия АРД, цитирано от ДПА.

Според изследването "Дойчландтренд" на института "Инфратест димап" 62 процента от запитаните смятат, че мигрантите без документи за самоличност трябва да бъдат отхвърляни още на границата, за което настоява Хорст Зеехофер.

Шейсет и един процента изразяват подкрепа за спорния план на Зеехофер по границите да бъдат изградени центрове за настаняване на мигранти, където те да остават от пристигането до евентуалната си депортация.

Внушителни 86 процента от запитаните заявяват, че са за по-ефективна система за депортиране на хора с отхвърлени молби за убежище.

Facebook logo
Бъдете с нас и във