Банкеръ Daily

Свят

Меркел: Германия може да се справи с бежанската вълна

Германия може да се справи с рекордния брой мигранти през тази година, заяви канцлерът Ангела Меркел в интервю, публикувано днес в редица германски вестници, предаде Ройтерс. Тя увери, че данъците няма да бъдат увеличени и страната ще продължи да поддържа балансиращ бюджет и припомни, че бежанската криза е приоритет номер едно на германското правителство сега.

Със своята относително либерална политика за предоставяне на убежище и с щедрите си помощи и осигуровки Германия е най-големият "гостоприемник" в ЕС на хората, бягащи от войните в Близкия изток и Северна Африка и от бедността в Източна Европа.

Германия очаква в страната тази година да дойдат 800 хил. кандидати за убежище. Само през август в Германия влязоха рекордните 104 460 кандидати за убежище.

Заради този поток правителството планира допълнителен бюджет, за да освободи средства за бежанците и да помогне на градовете на фронтовата линия, които вече се затрудняват да финансират подслона и медицинските грижи на новопристигналите.

Благодарение на по-големите от очакваното данъчни постъпления и на неочакваните печалби от продажбата на честотите за мобилни телефони германското правителство може да похарчи допълнителни средства в размер на 5 милиарда евро тази година, заявиха германски представители..

Обръщайки се към Европа в интервюто германският канцлер повтори призива си, че бежанците трябва да бъдат разпределени по-справедливо из страните членки на ЕС като част от общата европейска стратегия за справяне с безпрецедентната миграционна криза.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във