Банкеръ Daily

Свят

Меркел: Германия има интерес от икономически стабилна Турция

Берлин и Анкара са партньори в много сфери, именно по тази причина Берлин се обявява за това Турция да има стабилна икономика, заяви днес в Берлин германският канцлер Ангела Меркел след среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде ТАСС.

ФРГ има интерес от икономически стабилна Турция, посочи Меркел. Именно затова една от темите на нашите двустранни отношения ще бъдат въпроси на икономическото сътрудничество, добави тя. По думите й в скоро време германският министър на икономиката и енергетиката Петер Алтмайер ще посети Турция, за да участва в заседание на съвместна комисия по въпросите на икономическото сътрудничество.

Вестник "Уолстрийт джърнъл" съобщи по-рано, позовавайки се на източници в средите на официални лица във ФРГ и ЕС, че Германия не изключва възможност да предостави на Анкара широк пакет от финансова помощ, съгласуван с всички страни членки на ЕС, или ограничени заеми, насочени към оказване на съдействие в конкретни сфери. Според германските официални представители оказването на икономическа помощ на Турция не стои на дневен ред, посочва ТАСС.

От началото на годината турската лира загуби около 40 процента от стойността си спрямо долара. За това повлия и напрежението в отношенията между Анкара и Вашингтон.

На пресконференцията с Меркел турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че неговата страна е способна да преодолее икономическите си трудности, съобщава ДПА.

Нашата страна е подготвена и има силата да предотврати евентуални заплахи в областта на икономиката, каза Ердоган на съвместната пресконференция с Меркел.

Ангела Меркел призова Реджеп Тайип Ердоган за освобождаването на германските граждани, които все още се намират в арест в Турция след неуспешния опит за преврат, съобщават Асошиейтед прес и ДПА.

Меркел изрази надежда, че оставащите случаи, в които германци се намират в ареста в Турция, ще бъдат решени "бързо".

Задържането на германски граждани в Турция представлява един от основните източници на напрежение в отношенията между двете страни.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във