Банкеръ Daily

Свят

Меркел: ЕС ще помогне на Балканите за бежанците

Ангела Меркел и Александър Вучич

ЕС ще помогне на Балканите и Унгария да се справят с притока от бежанци, заяви в Белград германският канцлер Ангела Меркел, която е на обиколка в региона, предаде Франс прес.

"Италия и Гърция бяха приоритетен избор на мигрантите, но през юни и юли ситуацията много се промени. Мигрантите все повече опитват да преминат през Балканите и затова ние ще помогнем на тези страни", каза Меркел след разговор със сръбския премиер Александър Вучич.

Тя констатира, че Унгария и Сърбия са засегнати от сегашната система за искане на убежище, която по думите ѝ вече не функционира.

Според сръбския вътрешен министър повече от 34 хил. души са поискали убежище от началото на годината. Унгарският парламент пък гласува в понеделник с голямо мнозинство да бъде построена 175-километрова ограда по границата със Сърбия, за да бъде спряна бежанската вълна.

Меркел и Вучич заявиха, че издигането на огради "не е решение". "Имигрантите са общ проблем на всички нас и ще имаме нужда от помощта на Европа, за да го решим", каза сръбският премиер.

Меркел пристигна в Белград от Тирана, където вчера по обяд започна обиколката си в страните от региона, която включва и посещение в Сараево.

По думите й въпрос на време е кога ще започне и отварянето на първите глави от преговорите за членство на Сърбия в Европейския съюз.

Меркел смята, че властите в Белград са демонстрирали голяма готовност за компромис в преговорите с властите в Прищина и са били автори на много инициативи, които имат за цел да стабилизират Балканите. "Само до преди известно време бе немислимо да се преговоря по 13-14 часа с посредничеството на ЕС, както бе немислима и среща между албанския и сръбския премиери. Но всичко това днес е възможно", каза още германският канцлер.

Вучич пък нарече Ангела Меркел "ключов играч за стабилизирането на ситуацията на Балканите".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във