Банкеръ Daily

Свят

Меркел е посетила тайно Навални в болницата

Германският канцлер Ангела Меркел е посетила руския опозиционер Алексей Навални, докато той се лекуваше в болницата „Шарите“ в Берлин от отравяне. Това съобщи снощи изданието "Шпигел", като се позова на собствени източници, предаде ТАСС.

Тази стъпка показва колко сериозно възприема тя случилото се, коментира немското издание. Без да посочва конкретен източник списанието пише, че Меркел е отишла да види Навални, докато траеше 32-дневното му лечение.

Германското правителство обяви, че тестове в Германия, Франция и Швеция са установили, че Навални е отровен с „Новичок“, произвеждан в СССР нервнопаралитичен агент, и настоя за обяснения от Кремъл.

Москва отрича да е замесена в случая и дори заговори за инсценировка. Ситуацията с влошеното здраве на Алексей Навални и последвалите версии за отравяне с нервно-паралитично вещество от групата „Новичок“ може да е била инсценировка. Това се посочва в изявление на руското министерство на външните работи, цитирано от EA Daily.

„Действията на Германия бяха толкова добре отработени, че това започна да повдига много въпроси дали имаме работа с нова постановка по темата с мистичното използване на химическо оръжие, но сега не в Сирия и Великобритания, а в Русия“, се казва в съобщението на Министерството на външните работи.

Министерството подчерта, че редица обстоятелства навеждат на подобни мисли. Сред тях департаментът посочва оперативната готовност за транспортиране на Навални за лечение в Германия, присъствието на представители на Бундесвера и специализирани превозни средства на военното ведомство по време на транспортирането му, както и участието на висшето военно-политическо ръководство. Според министерството Германия умишлено е политизирала инцидента, за да обвини Русия в нарушаване на Конвенцията за забрана на химическото оръжие (КЗХО).

Само преди дни от берлинската болница "Шарите" обявиха, че са изписали руския опозиционер. Лекуващите лекари допускат пълното оздравяване на Навални.  Според тях за "отделни последици от тежкото отравяне" все още не може да се съди.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във