Банкеръ Daily

Свят

Меркел доволна от първия кръг на коалиционните преговори в Германия

Германският канцлер Ангела Меркел приключи вчера първия кръг от проучвателните разговори за съставяне на нова правителствена коалиция в положителен тон, но партиите дадоха знак, че предстои тежка борба за формиране на първия в досегашната политическа практика на страната тристранен съюз за управление, предаде ДПА.

"Ако партии, които са толкова различни, опитват да работят заедно, то това е същевременно силен сигнал, що се отнася до преодоляването на разделението в обществото", каза Петер Таубер, генерален секретар на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел. Преди това канцлерът председателстваше разговорите с представители на "сестринската" й партия Християнсоциален съюз (ХСС), либералната Свободна демократическа партия (СвДП) и клонящата вляво партия "Зелени".

Лидерът на "Зелените" Михаел Келер окачестви първите контакти като "добър и конструктивен разговор". Но подобно на генералния секретар на ХСС Андреас Шойер екологът подчерта, че има да се извърви още дълъг път до сключването на коалиционно споразумение.

Трите партии ще трябва да изгладят различията си, преди да се заемат с не по-малко трудната задача за разпределение на министерските постове. Вече е налице спор между блока ХДС/ХСС и Св ДП заради креслото на финансовия министър, след като лидерът на либералите Кристиан Линднер настоя той да не остава за консерваторите, отбеляза ДПА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във