Банкеръ Daily

Свят

Меркел допусна облекчение на дълговете на най-бедните страни

Германският канцлер Ангела Меркел не изключи възможността за нови облекчения на дълговете за най-бедните страни в света.

"Направихме правилната стъпка с мораториума върху дълга, решен от Г-20 и Парижкия клуб, но става дума само за мораториум, предвиждащ, че временно няма да има обслужване на дълга. Определено беше подчертано, че това може да не е окончателната стъпка. Особено по отношение на устойчивост на дълга може да последват допълнителни стъпки", заяви Меркел след видеоконферентна връзка с ръководителите на Международния валутен фонд и Световната банка Кристалина Георгиева и Дейвид Малпас, предаде БНР.

Неотдавна страните от Г-20 договориха мораториум за преустановяването на изплащането на сумите по дълга от най-бедните страни, за да може те да се справят с пандемията от Covid-19. Но това позволява освобождаването на едва 20 милиарда долара, а общият дълг само на африканския континент се оценява на 365 милиарда долара, от които около една трета се дължат на Китай, отбелязва Франс прес.

Междувременно Южна Америка се все повече се превръща в нов епицентър на коронавирусната пандемия. Броят на заразените от Covid-19 в Перу надхвърли 100 хиляди, съобщи местното министерство на здравеопазването. Южноамериканската страна е под блокада от март. Смъртните случаи там са 3024.

Facebook logo
Бъдете с нас и във