Банкеръ Daily

Германци настояват

Меркел да се ваксинира по телевизията с AstraZeneca

Ангела Меркел

Германци  настояха канцлерката Ангела Меркел да се ваксинира с препарата на AstraZeneca на живо по телевизията и така да разсее съмненията за ефективността на препарата. Причината е, че ваксината се оказа ефективна при по-възрастни хора, но германците все още й нямат доверие и отказват да ги инжектират с нея, пише Дойче Веле.

Изследване показа, че ваксината на AstraZeneca е особено ефективна при хората над 65. Но германците странят от нея. Все повече политици се опитват да разсеят съмненията.

Нови анализи, които бяха направени във Великобритания, показват, че  тъкмо при хората над 65 години британско-шведската ваксина е дори по-ефективна от тази на BioNTech/Pfizer. Данните сочат, че още след първата доза ваксината на AstraZeneca намалява риска от тежка форма на Ковид-19 с цели 90%.

„Напълно неприемливо е, че стотици хиляди дози от препарата на AstraZeneca остават неизползвани, а в същото време има недостиг на ваксина“, заяви баварският министър-председател Маркус Зьодер и апелира за промяна в реда на ваксиниране в Германия.

Подобно на Зьодер, министър-председателите на провинциите Баден-Вюртемберг, Хесен и Саксония също апелират за повече прагматизъм и настояват да се промени планът за ваксиниране. Повод за тези призиви са широко разпространените в Германия съмнения относно ефективността на ваксината на AstraZeneca, поради което стотици хиляди дози от този препарат остават неизползвани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във