Банкеръ Daily

Свят

Меркел: Брюксел не може да спре "Северен поток-2"

Европейската комисия няма да успее да блокира проекта „Северен поток-2“, въпреки новата газова директива на Европейския съюз. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Handelsblatt.

Меркел подчерта, че идеята за газопровод под Балтийско море вече е договорена, но призна, че основните спорове около "Северен поток-2" са свързани с Украйна.

„Транзитът през тази страна трябва да продължи,” каза Меркел и подчерта, че ясно е заявила това на руския президент Владимир Путин. Тя отбеляза също, че възнамерява да обсъди този въпрос с Владимир Зеленски, който наскоро бе избран за президент на Украйна. 

Меркел добави, че "Северен поток-2" не е само германски проект, тъй като френски, австрийски и холандски компании също участват в изграждането на газопровода. В бъдеще Германия възнамерява да разнообрази доставките на газ и ще изгради съоръжения за съхранение на втечнен природен газ. Сега обаче се нуждае от "Северен поток-2" заради намаления внос на газ от Норвегия и Холандия.

Австрийският президент Александър Ван дер Белен заяви вчера след среща с руския си колега Владимир Путин, че австрийската компания OMV не възнамерява да се оттегли от руския газов проект "Северен поток -2" въпреки заплахите със санкции на САЩ. 

Строящият се в момента "Северен поток-2" е разширение на вече действащия "Северен поток", който пренася газ от Русия пряко до Германия по дъното на Балтийско море.

Според Украйна газопроводът, който намалява нуждата на Русия да пренася газ през украинска територия, противоречи на усилията на ЕС да окаже натиск върху Москва за прекратяване на конфликта в Източна Украйна.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във