Банкеръ Daily

Свят

Меркел апелира "Останете си вкъщи"

Канцлерът Ангела Меркел призова германците да избягват излизането от домовете си и пътувания, за да забавят разпространението на коронавируса, тъй като страната отчете поредния дневен рекорд за нови случаи в събота.

„Предстоят ни трудни месеци“, каза тя в седмичния си видео подкаст. „Как ще бъде зимата, как ще бъде нашата Коледа, това ще бъде решено през следващите дни и седмици и това ще бъде решено от нашето поведение.“, заяви Меркел, цитирана от "Асошиейтед прес". 

Междувременно в някои други европейски държави влязоха в сила нови ограничения в опит да задържат ново избухване на пандемията.

В Париж и осем други френски градове ресторантите, баровете, киносалоните и други заведения са принудени да затворят не по-късно от 21 часа, за да се опитат да намалят контактите между хората.

Във Великобритания влезе в сила тристепенен регионален подход за борба с пандемията, въведен от премиера Борис Джонсън тази седмица, като всяко ниво предвижда по-строги ограничения.

В събота градове от ниво 2 като Лондон и Йорк бяха обект на забрана за общуване с хора от други домакинства на закрито, докато графство Ланкашър се присъедини към Ливърпул от ниво 3 с най-строгите ограничения.

Световната здравна организация предупреди, че отделенията за интензивно лечение в редица европейски градове могат да достигнат максимален капацитет през следващите седмици, ако броят на инфекциите не бъде забавен.

Германия е регистрирала общо 356 387 случая на коронавирус, макар и относително ниски 9 767 смъртни случая.

С нарастването на броя обаче Меркел призова германците да избягват ненужни пътувания, да отменят партита и да останат у дома си, когато е възможно.

"Спазването на правилата и здрав разум. Това е най-ефективното средство за защита срещу пандемията, което понастоящем е по-необходимо от всякога", заяви германският канцлер. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във