Банкеръ Daily

Свят

Мерик Гарланд е новият главен прокурор на САЩ

Мерик Гарланд

Мерик Гарланд е новият главен прокурор на Съединените щати. Сенатът утвърди кандидатурата му с категоричната подкрепа и на двете партии в горната камара на американския Конгрес - 70 гласа "за" срещу 30 "против", съобщава отбелязва Асошиейтед прес. 

В Съединените щати главният прокурор е едновременно и министър на правосъдието. Много републиканци също го похвалиха и заявиха, че в сегашния момент той е правилният човек за тази длъжност. Неговите предшественици Джеф Сешънс и Уилям Бар бяха подложени на критика, че се поддават на политически натиск от бившия президент Доналд Тръмп и неговите съюзници. Гарланд дава заявка за нова ера в оглавяваната от него институция.

Гарланд е апелативен съдия, на когото през 2016 г. републиканците не позволиха да заеме място във Върховния съд. Той беше определен от демократите като високо квалифициран и почтен юрист, притежаващ уникална компетентност, която ще му позволи да застане начело на министерството след четирите бурни години в това ведомство при управлението на бившия президент Доналд Тръмп. 

Предстоят му тежки задачи, сред които разследването на щурма от 6 януари в Капитолия на САЩ, назначаването на нови американски адвокати в цялата страна и надзора над социалните мрежи

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във