Банкеръ Daily

Свят

Mercedes-Benz и Siemens си партнират за устойчиво автомобилопроизводство

През 2018 г. Siemens откри свой инженерен център във Варна, който обслужва автомобилната индустрия.

Mercedes-Benz и Siemens планират да си сътрудничат за напредък в дигитализацията и автоматизацията в автомобилната индустрия с подкрепата на управата на Берлин, съобщиха от Siemens. Mercedes-Benz AG има за цел да дигитализира производствените си процеси. Като водещ доставчик в областта на автоматизацията, индустриалния софтуер и интелигентната инфраструктура, Siemens, от своя страна, ще допринесе за партньорството със своето ноу-хау и технологии за създаването на гъвкаво, ефективно и устойчиво автомобилно производство съвместно с Mercedes-Benz.

"Mercedes-Benz издига цифровизацията на следващото ниво в глобалната производствена мрежа на компанията. Заедно със Siemens ние движим напред развитието на устойчиви технологии за бъдещето - от Берлин за целия свят", отбелязва Йорг Бурцер, член на Управителния съвет на Mercedes-Benz AG, отговарящ за производството и доставките.

В допълнение към препроектирането на производствените дейности, заводът на Mercedes-Benz в Berlin-Marienfelde, Германия, ще бъде трансформиран в компетентен център за дигитализацията с фокус върху разработването и внедряването на MO360, цифровата екосистема на Mercedes-Benz. В бъдеще в Берлин ще бъдат сглобявани и компоненти за електрическа мобилност. Компанията иска да гарантира бъдещето на завода в Берлин, който е най-старият в глобалната производствена мрежа на Mercedes-Benz. Mercedes-Benz Digital Factory Campus Berlin е технологичното и цифрово ядро на цялата производствена мрежа на компанията. Целта е новите разработки, тествани в Берлин, да бъдат внедрени в заводите на Mercedes-Benz по целия свят.

Седрик Найке, член на управителния съвет на Siemens AG и главен изпълнителен директор на Дигитални индустрии, подчертава, че продължава да се разширява десетилетното успешно сътрудничество с Mercedes-Benz в областта на инженеринга и производството. "Заедно искаме да направим следващата голяма стъпка към устойчиво и още по-конкурентно автомобилостроене." За да постигнат това, и двамата партньори разчитат на цифрови решения, които да свържат технологиите, устойчивостта и новата работна среда по-тясно от всякога.

Водещите решения за автоматизация и софтуерът на Siemens поставят основата за цифровата трансформация на автомобилното производство. С тях физическият и виртуалният свят, както и оперативните (ОТ) и информационните технологии (ИТ), мога да бъдат свързани. Това открива нови възможности за събиране, разбиране и използване на огромното количество данни, генерирани при инженеринга и производството. Така например производствените процеси могат да станат много по-гъвкави и енергийно ефективни чрез иновативни IoT приложения.

Споразумението е ясен ангажимент на Mercedes-Benz и Siemens към Берлин като място за иновации и производство. И двете компании отдавна имат установени и тесни връзки със столичния град. Със своето стратегическо партньорство те укрепват водещата позиция на града като научен и изследователски център. "Много сме доволни, че Siemens и Mercedes-Benz искат съвместно да ускорят дигитализацията на производствените процеси оттук - и сме много щастливи да подкрепим взаимодействието и сътрудничеството с  потенциални партньори от науката, научните изследвания и бизнеса, които работят тук в столицата по ориентирани към бъдещето цифрови решения за индустриални приложения и производство", подчертава Михаел Мюлер, кмет на Берлин.

 

През 2018 г. Siemens откри свой инженерен център във Варна,

който обслужва автомобилната индустрия. В хъба се разработват и внедряват иновативни решения за автоматизация и дигитализация на производствените процеси за някои от най-големите автомобилни производители в света. Започнал с 12 инженери, екипът се разширява непрекъснато с нови експерти в отговор на засиленото търсене на услугите му.

В момента експертите от хъба работят по общо 7 важни проекта за Daimler в два от основните заводи на концерна в Германия. Дейностите включват проектиране, въвеждане в експлоатация и разширяване на линии за асемблиране в производствени предприятия на компанията. Сред най-иновативните разработки, върху които работят българските специалисти, са въвеждане в експлоатация на линия за производство на батерии за електромобили, както и програмиране и въвеждане в експлоатация на автономни навигирани колички (automated guided vehicle – AGV) във фабриката в Зинделфинген.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във