Банкеръ Daily

Свят

Мелони превзе Италия

Съюзът от десни формации, начело с партия "Италиански братя" на Джорджа Мелони, води на парламентарните избори в Италия и се очертава да има мнозинство в следващия парламент.

Към този момент резултатите на партиите са следните: 26,2 процента за патриотичната, суверенистка и консервативна партия "Италиански братя" на Джорджа Мелони, определяна от западни издания и някои италиански анализатори и като постфашистка; 8,9 процента за крайнодясната партия "Лига"  на бившия вътрешен министър Матео Салвини и 8,1 процента за десноцентристката партия "Форца Италия" на бившия премиер Силвио Берлускони. Тези три партии оформяха ядрото на дясната предизборна коалиция. В нея влизаше още един малък коалиционен партньор, който получава под 1 процент.

Това означава, че общо дясната коалиция на този етап има почти 44 процента. Това е малко по-ниско от прогнозираните от социолозите 45-48 процента. Лекият спад идва от неочаквано лошото представяне на "Лига" на Салвини, за която се очакваше, че ще получи между 11 и 13 процента. 

В лявото пространство коалицията около Демократическата партия на Енрико Лета получава общо 26,4 процента, а самата Демократическа партия - 19,2 процента. За коалицията това е по-добро представяне от прогнозираното, но за самите демократи е поражение, тъй като те очакваха между 20-21 процента, посочва в. "Република", цитиран от БТА. Като цяло демократите натрупаха негативи като управляваща сила в разгара на пандемията, когато локдауните и строгите антиковидни мерки, въведени от тях, породиха протести.

В лявата коалиция доста под очакванията се представи новата партия на досегашния външен министър Луиджи Ди Майо "Граждански ангажимент", обединила се в предизборна листа с Демократичен център и получила само 0,6 процента. Това може да е повод за размисъл за Ди Майо - дали не е допуснал грешка,  като се отцепи тази година от "Движение 5 звезди", за да създаде нова политическа сила. На изборите самото антисистемно движение на бившия премиер Джузепе Конте получи 15,1 процента, което е с около 2 процентни пункта по-високо от прогнозираното и е доста добро постижение, както и самият Конте отчете, предвид факта, че то също управляваше в разгара на пандемията и налагаше в коалиция с демократите строгите локдауни и рестрикции в Италия.

Централният блок, съставен от "Италия Вива" на бившия премиер Матео Ренци и "Действие" на бившия му министър на икономическото развитие Карло Календа, получи 7,8 процента, което ги прави интересен политически играч. Но и двамата лидери на партиите от центъра са известни с това, че в последния момент променят позициите си, припомнят италиански издания.

Обобщавайки всички тези данни, които още не са окончателни, "Република" коментира: "Мелони превзе Италия и ще има правителство, ръководено от нейните "Италиански братя”. Изданието отбелязва и че чрез Мелони е победил протестният вот, защото единствено тя не е участвала в досегашните три правителства и не може да бъде обвинявана за кризите в Италия, вината за които се хвърля върху досегашните управници.  Вестникът обаче отчита, че сега в Италия настъпва и нов популистки политически сезон, предвид факта че и партията на Мелони и нейните партньори – формациите на Берлускони и на Салвини, бяха упреквани в миналото в популизъм. За Джузепе Конте изданието коментира, че за него изборите са били реванш след разцепването в Движение "Пет звезди”, а заради разцепването пък Ди Майо е платил политическата цена и не влиза в парламента с новата си партия.

Италия направи десен завой, а лидерката на "Италиански братя" увери, че няма да предаде доверието на италианците и обеща отговорно управление, обобщава "Стампа". Идването на власт на Мелони вече плаши международната общност, а в редица международни медии се коментира, че Мелони ще бъде най-десният премиер на Италия от Мусолини насам, допълва вестникът. Изданието също коментира, че партията на Салвини е отбелязала спад, че изборите са били разочарование за демократите, които се представяха за естествени гаранти на евроатлантическите и прогресивните идеи. Вестникът отчита и, че "антисистемните петзвездни" са трета политическа сила в парламента, което ги прави отново важен фактор в политиката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във