Банкеръ Daily

Свят

Меломаните винаги ще пазят в сърцата си спомена за Краля на рокендрола

Елвис Пресли е най-продаваният солов артист в историята на музиката с около 1.3 млрд. копия на своите албуми, като само в САЩ е продал 199.5 млн. копия.

На днешния ден можем да си спомним за Краля на рокендрола.

Елвис Пресли умира на 16 август 1977 г. в дома си в Грейсленд вероятно от свръхдоза приспивателни и успокоителни. Това събитие разтърсва Америка - не оставя и следа от настъпилото безразличие към него. Изведнъж продажбата на албумите му рязко скача. Два от тях стигат до върха на класациите за кънтри-енд-уестърн - From Elvis Presley Boulevard от 1976 и Moody Blue от 1977 година.

Нито един от продадените билети за концертите от есента на 1977 г. не е върнат, макар че те не се състоят. За RCA смъртта на Елвис е един вид облекчение, тъй като проблемите с него се решават, а интересът е огромен. Веднага започва издаване на нови и стари албуми, които съдържат както издавани, така и останали в каталозите неиздавани песни, различни версии или пък недовършени записи. Не е случайно, че след смъртта на Елвис досега са издадени три пъти повече албуми, отколкото приживе.

Певец, музикант, актьор. Елвис Пресли е най-голямата звезда на рокендрола и икона в музиката и киното, смятан е за една от най-значимите личности в поп културата на ХХ век. Той е най-продаваният солов артист в историята на музиката с около 1.3 млрд. копия на своите албуми, като само в САЩ е продал 199.5 млн. копия.

Пресли тръгва по пътя на музиката през 1954 година и бързо става известен в цялата страна, като прави известна сред широката публика афроамериканска музика. С поредица от успешни сингли и телевизионни участия той се превръща във водеща фигура в зараждащия се стил рокендрол. През 50-те и 60-те години на ХХ век участва и в киното и издава филмова музика, но след 1968 година подновява концертната си дейност до смъртта си през 1977 година.

Номиниран е за 14 награди "Грами", като печели три от тях съответно през 1968 г., 1973 г. и 1975 г., а освен това получава и "Грами" за цялостен принос.

Легендата започва на 8 януари през 1935 г., когато в град Тюпълоу (щата Мисисипи) се ражда Елвис Аарън Пресли (Elvis Aaron Presley). За дванадесетия си рожден ден той получава за подарък китара за 13 долара. Учи се от радиото и започва да свири без да познава нотите. Тогава така правят повечето музиканти, които той слуша. По радиото се пуска предимно кънтри музика. През 40-те години американското общество все още е разделено по расов признак и музиката за чернокожи и бели е различна. Елвис се увлича по всички стилове mdash; блус, ритъм-енд-блус, рагтайм.

Елвис Пресли тръгва по пътя на музиката през 1954 г. и бързо става известен в цялата страна, като прави известна сред широката публика афроамериканската музика. С поредица от успешни сингли и телевизионни участия той се превръща във водеща фигура в зараждащия се стил рокендрол. През 50-те и 60-те години на миналия век участва и в киното и издава филмова музика.

Когато Елвис излиза от казармата през март 1960 г., светът на рока вече е различен. Първото поколение истински рокаджии е изчезнало. Чък Бери, Бил Хейли, Джери Лий Луис са в забвение, а Еди Кокран и Бъди Холи загиват при различни инциденти. На мода е тъй нареченият софт рок - ритмичен, но лишен от някогашната агресивност. От друга страна обаче, възмущението на консервативните среди от рока и конкретно от Елвис се е стопило. Настъпило е взаимно примирение и благодарение на службата Елвис вече се приема като заслужил член на обществото.

Завръщането му сред свободните хора се превръща в триумф. Той е нетърпелив да продължи да записва и да снима там, откъдето е спрял. А след 1968-а подновява и концертната си дейност, и така е до смъртта му през 1977 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във