Банкеръ Daily

Свят

Мексико ще има ляв президент

Андрес Мануел Лопес Обрадор

Официалните резултати от изборите в Мексико сочат като победител в президентската надпревара Андрес Мануел Лопес Обрадор с 53% от участвалите в гласуването в неделя, предаде АФП.

Кандидатът на управляващата Институционно-революционна партия Хосе Антонио Меаде призна победата Обрадор. "Институционно-революционната партия не е победител на днешните избори. Андрес Мануел Лопес Обрадор спечели мнозинството. Той ще има отговорността да води изпълнителната власт и за доброто на Мексико му пожелавам успех", каза Меаде.

Другите конкуренти на Обрадор също признаха, че са победени.

Избирането на Обрадор за президент слага началото на ново управление, което наследява напрегнати отношения със САЩ и критично отношение на неспокойните инвеститори, отбеляза Ройтерс.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поздрави Андрес Мануел Лопес Обрадор, че е станал "следващият президент" на Мексико.

В Туитър Тръмп написа, че "няма търпение" да работи с него и че "може да бъде направено много" за доброто на Мексико и САЩ, предадоха Ройтерс и АП.

Около 89 милиона мексиканци имаха право на глас в тези най-мащабни избори в историята на страната. Разкрити бяха 3400 секции за гласуване.

Освен за президент мексиканците гласуваха за 500 членове на Камарата на депутатите, 128 сенатори, осмина губернатори на провинции, 1600 кметове, като и местни органи на управление.

В същото време лявата Клаудия Шейнбаум стана в неделя първата жена, избрана на поста губернатор на град в столицата Мексико, сочи социологически сондаж след края на изборния ден. Шейнбаум е от лявата партия Морена на Андерс Мануел Лопес Обрадор, победител на президентските избори.

Според социологическия институт "Митофски" 56-годишната жена учен ще получи между 47,5% и 55,5% от гласовете, което я поставя далеч пред традиционните кандидати. Това поставя края на 20-годишната доминация на Революционнодемократическата партия (лява) в този мегаполис.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във