Банкеръ Daily

Свят

Мексико продава президентския самолет, за да ограничи миграцията

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви вчера, че продажбата на бившия президентски самолет и други самолети от последното правителство ще помогне да се финансират усилията за ограничаване на миграцията по силата на споразумението, сключено миналата седмица с Вашингтон, съобщава Ройтерс.

Споразумението, сключено в петък, предотврати нарастващите тарифи за внос от 5% на мексиканските стоки, които американският президент Доналд Тръмп обеща да наложи, ако Мексико не направи повече, за да ограничи миграцията през Централна Америка в Съединените щати.

В замяна на това Мексико се съгласи да засили миграционния си контрол, включително разполагане на силите си за сигурност на националната гвардия на южната граница с Гватемала.

Лопес Обрадор каза, че цената на самолета "Боинг" 787 Dreamliner, използвана от неговия предшественик Енрике Пеня Нието, е 150 милиона долара, позовавайки се на оценка на ООН. Самолетът се продава от няколко месеца.

Веднага след като встъпи в длъжност през декември, левицата обяви плановете си да продаде самолета, чийто просторен интериор включва спалня, украсена с официални правителствени печати по стените и плоскоекранни монитори.

Самолетът е придобит в края на 2012 г. за 218 милиона долара. Продава се заедно с 60 правителствени самолета и 70 хеликоптера.

Лопес Обрадор е избягвал често луксозните атрибути на богатите елити в Мексико Той е въвел и редица социални програми за бедните и възрастните хора, намалява заплатите за висшите държавни служители и казва, че спестява публични средства, като елиминира корупцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във