Банкеръ Daily

Свят

Мексико поиска 1 трлн. долара за бедните

Андрес Мануел Лопес Обрадор

Глобален фонд от 1 трлн. щ. долара, който да помогне на най-бедните хора в света, предложи мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор (бел. ред. - или, както го наричат накратко - АМЛО) по време на речта си в Съвета за сигурност на ООН на 9 ноември. 

Той призова богатите държави и индивиди да направят директни кешови трансфери към най-нуждаещите се 750 млн. жители на панетата и каза, че през следващата година би могло да започне глобално проучване на равнището на бедност, което да определи кои индивиди отговарят на условията да кандидатстват за подпомагане. 

Финансирането на глобалната инициатива на АМЛО може да дойде чрез даряване на 4% от доходите на най-богатите 1000 граждани на света и на най-печелившите 1000 корпорации, както и от отчисляване на 0.2% от БВП на държавите от групата Г-20. Световната банка и Международният валутен фонд ще участват в създаването на фонда и в подбора на получателите на средствата. 

"Никога досега в историята на тази организация не е направено нищо наистина значимо в полза на бедните", каза Лопес Обрадор. И добави, че "никога не е прекалено късно за справедливост" и че "е настъпило времето за действие срещу маргинализацията и за подкрепа на каузи, а не само на последствията".

Речта на мексиканския президент, която трябваше да отбележи поемането на президентството на Съвета за сигурност на ООН от Мексико, е произнесена по време на второто задгранично пътуване на Лопес Обрадор след избора му на поста в края на 2018-а.  

АМЛО, който дойде на власт със заявка да сложи край на неравенството в собствената си страна, същевременно се придържа стриктно към плановете за ограничаване и щателен контрол на разходите по време на пандемията. Той критикува другите държави, че не са отделили по-големи количества от собствените си ваксини и отказа да участва в последните съвещания на международната общност, включително и в тазгодишата Генерална асамблея на ООН и в последната конференция на световната организация за климатичните промени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във