Банкеръ Daily

Свят

Международният ден на Франкофонията е с поглед към жените и момичетата

Международния ден на Франкофонията, който отбелязваме днес, е символ на общото между членовете на Международната организация на франкофонията (МОФ) - френският език, култура и споделените ценности, които той символизира – мир, демокрация, права на човека. 

Тази година мотото на деня, избрано от генералния секретар на организацита Луиз Мушикиуабо, е „Франкофонски жени, несломими жени“ («Femmes francophones, Femmes résilientes »), съобщават от Министеството на външните работи. Денят е посветен на правата на жените и момичетата, на насърчаване на социалното и икономическо им включване в обществения живот, както и на достъпа до образование. Това, впрочем, е и сред  националните приоритети на България в областта на правата на човека.

Началото на МОФ е поставено през 1988 г., а три години по-късно към организацията се присъединява и България,. С нашето (и на Румъния) членство се поставя началото на европейското разширяване на организацията. 

2021 г. е юбилейна за България - отбелязваме 30 години от членството на страната ни в организацията. За тези три десетилетия България постигна значителни успехи в организацията. Като член на голямото франкофонско семейство, страната ни участва активно в изграждането на единна франкофония. Тя се основава на споделянето на френския език, многоезичието и универсалните ценности на мира, демокрацията и правата на човека. С членството си в МОФ България засили многостранното си сътрудничество с региони от всички континенти. 

През годините в столицата ни място намериха две важни структури: Франкофонският регионален център за Централна и Източна Европа и Специализираният институт на Франкофонията за администрация и мениджмънт.

Имаме амбицията да споделяме своя опит в преподаването на френския език, придобит в националната мрежа от френски езикови гимназии, както и да съдействаме за развитие на научно-изследователското сътрудничество благодарение на активното ни взаимодействие с Университетската агенция на Франкофонията и френскоезичните програми в българските университети, отбелязват от външното министерство.

По повод 30-ата годишнина от българското членство в организацията и за по-ефективното й популяризиране Министерството на външните работи създаде лесно разпознаваема визуална идентичност (стилизиран знак – лого), с която да бъдат оформяни материалите и комуникирани събитията, свързани с годишнината. 

Логото е изготвено със съдействието на Държавния културен институт към министъра на външните работи, а негов автор е гл. ас. д-р Георги Павлинов Павлов,  преподавател в НХА по плакат и визуална комуникация. То надгражда емблемата и цветовете на МОФ и както всяка марка излъчва послания към публиката: ценностите, визията, мисията и дейностите на франкофонията. Цветовете зелено, жълто, синьо, червено и лилаво символизират петте континента на планетата, на които се говори френски език и на които принадлежат държавите-членки на МОФ. Бялото е символ на мира. Кръгът - стилизирано изображение на планета -  събира заедно държави и хора като ги обединява в разбирателство и хармонично сътрудничество чрез общ език и споделени ценности. 

Днес в организацита членуват 88 държави и правителства от всички континенти, с население от 1.2 милиард души, от които 300 милиона са франкофони. Това прави френският език петият по разпространeние език в света. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във