Банкеръ Daily

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу:

Международната общност е виновна за кризата между Русия и Украйна

В Украйна нямаше да има конфликт, ако международната общност бе реагирала по необходимия начин на анексирането на Крим. Това е заявил днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред местна частна телевизия, предаде БТА.

Турция се опитва да играе ролята на посредник за разрешаването на конфликта между Русия и Украйна.

Мевлют Чавушоглу подчерта, че войната между Русия и Украйна пряко засяга Турция, но целият свят е трябвало да реагира през 2014 г. на анексирането на Крим.

Позицията на Турция е, че тя не признава анексирането на Крим и подкрепя териториалната цялост на Украйна.
В същото време Чавушоглу обяви, че Русия и Украйна са все по-близо до постигане на споразумение по важни въпроси, като по думите му двете страни почти са се споразумели по някои теми. Ето защо Чавушоглу има надежда за прекратяване на огъня, ако страните не отстъпят от вече постигнатия напредък към постигане на споразумение.

 Междувременно Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди обяви, че заради „опустошителната“ война, водена от Русия, вече десет милиона души или над една четвърт от населението на Украйна, са напуснали домовете си.

От Службата на ООН за бежанците уточняват в неделя (20 март), че 3 389 044 украинци са напуснали страната от началото на руската инвазия на 24 февруари, а други 60 352 са на път да се изселят. Други 162 000 граждани на други държави също са напуснали Украйна.

Близо 90% от избягалите украински граждани са жени и деца. На мъжете от 18 до 60-годишна възраст им е забранено да напускат Украйна, тъй като могат да бъдат призовани на военна служба. 

Според службите на ООН и свързаните с тях агенции има и вътрешно разселване на територията на Украйна и към сряда (16 март) броят на тези украинци е бил около 6.48 милиона.

По данни на УНИЦЕФ – Детският фонд на ООН, сред избягалите украинци в чужбина има над 1.5 милиона деца, за които има рискове да станат обект на търговия с хора и експлоатация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във