Банкеръ Daily

Свят

Между Китай и Европа се движат 38 000 влака

Данните показват още, че през април, броят на товарните влакове между Китай и Европа е бил 1218, като с тях са транспортирани 117 000 контейнера. Това представлява увеличение съответно от 24% и 33%.

През последните 5 години броят на товарните влакове, движещи се между Китай и Европа, е бил 38 000, и те са достигнали до 151 града в 22 страни, съобщи говорителят на Държавната комисия за развитие и реформи Дзин Сиендун на пресконференция, цитиран от Радио Китай. 

Мащабният пренос на товари между Китай и Европа с влакове стартира през юни 2016 г. и те – по думите на Дзин – се превърнаха в „символ на взаимноизгодното сътрудничество, стимулират инфраструктурата, търговията и развитието на индустрии на страните“. До момента с влакове са транспортирани 3,4 милиони стандартни контейнера, а мрежата, която те обхващат е практически в цяла Европа, добави той.

Данните показват още, че през април, броят на товарните влакове между Китай и Европа е бил 1218, като с тях са транспортирани 117 000 контейнера. Това представлява увеличение съответно от 24% и 33%.

Бързото възстановяване на страната от пандемията  помогна на Китай да доминира в световната търговия през втората половина на 2020 година, след като карантинните ограничения изостриха чуждестранния апетит към произвежданите от нея стоки - от електроника до домакински уреди, пише "Файнешъл таймс".

Проблемът е натискът върху времето за транзит по море за доставките. Така жп транспортът се оказа спасението за търговията с Европа Оказа се, че износът по суша през Русия и Централна Азия привлекателна алтернатива. 

Над 2000 товарни влака са се движели от Китай за Европа през първите два месеца на тази година, което е двойно повече спрямо 2020-а, когато коронавирусът удари за първи път.

През 2020 година Китай изпревари САЩ и стана най-големият търговски партньор на ЕС. По данни на Евростат вносът на стоки от Китай се е увеличил с 6 процента до 384 милиарда евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във