Банкеръ Daily

Свят

Мей: Все още можем да напуснем ЕС до 22 май

Британският премиер Тереза Мей заяви днес, че Европейският съюз е изпълнил нейното ключово искане в споразумението за шестмесечно удължаване на срока за Брексит да бъде включена клауза за ранно напускане на общността, предаде Асошиейтед прес. 

Обединеното кралство и ЕС се договориха Брексит да бъде отложен до 31 октомври, но Мей заяви, че иска Великобритания да напусне блока "възможно най-бързо".

По думите й, ако британските депутати одобрят договорената по-рано сделка, страната все още може да напусне ЕС преди 30 юни - крайната дата за Брексит, която тя поиска от Брюксел.

Ако успеем да ратифициране сделката преди 22 май, няма да има нужда да участваме в европейските избори, заяви британският премиер.

"Изборите, пред които сме изправени сега, са тежки и времевата рамка е ясна", каза тя.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви по-рано, че е договорено "гъвкаво удължаване" на срока за Брексит до 31 октомври, като през юни бъде направен преглед на постигнатия напредък. Прегледът обаче ще е чисто информативен.

Според европейски дипломати това означава, че Великобритания може да напусне, щом сделката бъде ратифицирана, уточнява ДПА.

Сделката за развода, договорена на 25 ноември миналата година, не може да бъде променяна въпреки новата отсрочка, подчерта Туск.

Той също така отправи призив към британците да не пропиляват предоставеното им време.

Великобритания трябва да проведе избори за Европейски парламент в периода 23-26 май заради отлагането на Брексит до 31 октомври, заяви от своя страна председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на пресконференцията след извънредната среща на върха на ЕС в Брюксел. 

При отсрочка до 31 октомври на Великобритания ще се наложи да проведе избори за Европарламент през май, което ще е интересно. Законът обаче си е закон, подчерта Юнкер.

Той изрази увереност, че Обединеното кралство ще уважи задължението за "искрено сътрудничество" и при всички случаи ще има малко възможности да блокира самостоятелно ключови европейски решения по време на отлагането, допълни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във