Банкеръ Daily

Свят

Мей: Великобритания и САЩ отново ще управляват света

Британският премиер Тереза Мей ще се срещне в САЩ с американския президент Доналд Тръмп и ще обяви, че Великобритания и Съединените щати могат отново да управляват света, като се подновят специалните отношения, съобщи БНР.

В САЩ Мей първо ще посети Филаделфия, където ще държи реч на среща на лидери от Републиканската партия, на която ще присъства и американският президент. Очаква се Мей да заяви, че след Брексит "суверенна и глобална Великобритания иска да развие още повече връзките си със старите приятели".

Утре Тереза Мей ще стане първият световен лидер, срещнал се лично с Доналд Тръмп в Белия дом. Възможностите за търговията след Брексит, сигурността и сътрудничеството в разузнаването, както и бъдещето на НАТО, вероятно ще бъдат в центъра на разговорите между двамата лидери.

Британският премиер заяви, че целта й е "да гради върху историческите отношения между двете страни, укрепени от общите интереси и споделяни ценности". Тя обаче изтъкна, че няма да се страхува да говори откровено с Тръмп по въпроси, по които имат разминавания, като жените и мюсюлманите.

Като се има предвид, че Тереза Мей е първият световен лидер, поканен във Вашингтон след избора на Доналд Тръмп, от "Даунинг стрийт" се надяват тя да извлече максимални дивиденти в трудните времена около Брексит.

Американският президент има сериозни лични и бизнес връзки с Великобритания и вече изрази подкрепата си за Брексит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във