Банкеръ Weekly

Свят

Мей удвои мизата за Брексит

Тереза Мей

Британският премиер Тереза Мей удвои предлаганата от страната й сума за "развода" с Европейския съюз, след като получи за това подкрепа от кабинета си. Така тя ще се опита да задвижи попадналите в задънена улица преговори за Брексит, след като реално назрява опасност Великобритания да излезе от съюза без търговско споразумение с него.

Последното предложение на Мей, което още не е публично обявено, възлиза на 40 милиарда паунда - два пъти повече от отправената от нея оферта за 20 милиарда в речта й във Флоренция през септември. То е било прието на 20 ноември на среща на ключовите министри, свързани с Брексит, твърдят запознати медии. От отсрещната преговаряща страна обаче все още не желаят да се ангажират с мнение дали то ще е достатъчно, за да се премине към втората фаза на преговорите - тази за бъдещите търговски взаимоотношения.

Официалната позиция на Евросъюза е, че той няма да води преговори чрез медиите и чака да види черно на бяло британското предложение. Неофициално европейски дипломати проявяват готовност да го разгледат, определяйки го като крачка в правилната посока, но не и финална. "Тези 40 милиарда имат смисъл само ако са първа стъпка към откритост за обсъждане на още финансови задължения", заяви източноевропейски дипломат, цитиран от "Политико". Бихме могли да кажем, че сме готови да преминем към втората фаза, но само ако това не е финалната сума, допълва той, а друг негов колега посочва поименно Франция и Италия като държавите, които едва ли ще приемат предложението.

Така или иначе,общото мнение е, че всички до такава степен са изгубили търпение да преминат към втората фаза на преговорите, че са готови да я задвижат, стига британците да не обявят офертата си за окончателна. Същевременно дипломатите отбелязват, че след зациклянето на коалиционните преговори в Германия процесът ще бъде в по-голяма степен воден от Париж, който е смятан за по-твърд към Лондон от Берлин.

Офертата от 40 милиарда паунда все още е под редица оценки за задълженията на Великобритания. Брюксел иска Лондон не само да извърши плащанията си към бюджета на общността до 2020 година, което се покриваше от предложеното от Мей във Флоренция, но и да изплати своя дял от програми за подпомагане на региони и външни страни плюс пенсионни задължения, натрупани по време на четиридесетгодишното британско членство в съюза.


 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във