Банкеръ Daily

Свят

Мей: Тръмп започна нова епоха на американско възраждане

Британският премиер Тереза Мей определи началото на мандата на Доналд Тръмп като нова епоха на американско възраждане при срещата си с конгресмени републиканци във Филаделфия. Мей е на първа визита в в Съединените щати като премиер на Великобритания и днес предстои да се срещне с президента Доналд Тръмп, за когото това ще е първа среща с чужд лидер като държавен глава на САЩ.

"Имаме шанса, всъщност отговорността, да възродим специалните си отношения за тази нова ера. Двете страни отново имаме отговорността заедно да сме водещи, защото светът преминава през период на промяна", заяви британсккият премиер във Филаделфия.

Мей посочи още, че очаква с нетърпение срещата с Тръмп и че е доволна, защото новата администрация е направила търговското споразумение между двете страни един от първите си приоритети.

Британският премиер призова за единство пред новите предизвикателства, каквито са възходът на икономиките в Азия, заплахата от ислямския екстремизъм и руската агресивност.

Речта й, която наблюдатели определиха като "ода за специалните отношения между двете страни", бе осеяна с препратки към Уинстън Чърчил, Магна харта и, разбира се, Роналд Рейгън и Маргарет Тачър. През по-голямата част от над половинчасовата реч, прекъсвана често от аплодисменти, Мей изразяваше симпатии към възгледите на Тръмп за света.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във