Банкеръ Daily

Свят

Мей: Споразумение в стил Канада ще е по-лошо от Брексит без сделка

Споразумение в стил Канада ще е по-лошо от Брексит без сделка, общи избори преди Брексит не са в интерес на Великобритания, заяви британският премиер Тереза Мей, цитирана от лондонския вестник "Ивнинг стандард".

При пристигането си в Ню Йорк за сесията на Общото събрание на ООН министър-председателят отхвърли предложенията за избори през есента въпреки информациите, че кабинетът "гради стратегии" за предсрочни избори. Следващите избори трябва да са през 2022 г., но лейбъристите настояват за предсрочен вот, ако депутатите отхвърлят всяка сделка между Великобритания и ЕС.

"Това, което правя, е да работя за постигането на добра сделка с Европа в национален интерес. Няма да е в националния интерес да има избори", каза тя.

Премиерът също така обяви, че идеята за търговска сделка в стил Канада, която се появи в Обединеното кралство, ще бъде по-лоша от напускане без сделка. "Брюксел показа желание за споразумение", заяви Мей, но каза, че всеки ход, който ще постави граница в Ирландско море, ще бъде "лош" резултат.

Тереза Мей каза това, след като водещи евроскептични консерватори включително Дейвид Дейвис и Джейкъб Рийс-Мог, подкрепиха предложението към правителството за "базово" споразумение за свободна търговия за стоки от вида между ЕС и Канада. Те посочиха, че подобна стъпка вече беше предложена от Брюксел.

Според източници от кабинета подобно предложение ще означава, че "Северна Ирландия действително остава в части от единния пазар и митническия съюз".

В разговор с репортерите по време на полета си до Ню Йорк премиерът заяви: "Преди всичко, винаги съм казвала, че липса на сделка е по-добре от лоша сделка. "Мисля, че лоша ще бъде например сделка, която ще доведе до разделение на Обединеното кралство. Искаме да запазим единството на Обединеното кралство."

Междувременно конференцията на британската Лейбъристка партия гласува с голямо мнозинство за провеждане на втори референдум за Брексит, в случай че министър-председателят Тереза Мей не съумее да постигне споразумение с ЕС за запазване на облагите от единния пазар след излизането на Великобритания, планирано за март догодина.

Изявлението на говорителя на лейбъристите за Брексит - Киър Стармър, беше съпроводено с бурни овации от партийните делегати в Ливърпул.

„Правилно е парламентът пръв да се произнесе. Това е правилно! Но ако се наложи да излезем от задънената улица, трябва да оставим сред възможностите ни и кампания за публичен вот и никой не отхвърля опцията за оставане като един от възможните отговори!“, каза той.

По-рано министър-председателят Тереза Мей отхвърли категорично възможността за втори референдум за Брексит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във