Банкеръ Daily

Свят

Мей ще умилостивява лейбъристите с временен митнически съюз с ЕС

Британският кабинет е одобрил новия план на премиера Тереза Мей за законопроект за оттегляне от ЕС, предаде Би Би Си. Министрите са одобрили и компромиси, чиято цел е да привлекат подкрепа от страна на депутати от опозиционната Лейбъристка партия.

В тях е включена идея за временен митнически съюз с ЕС до следващите парламентарни избори, както и мерки за опазване на околната среда и за защита на правата на работниците.

Законопроектът ще бъде подложен на гласуване в парламента в началото на юни и ако не бъде приет, премиерът вероятно ще бъде подложена на силен натиск да подаде оставка.

Лидерът на Камарата на общините на Великобритания Андреа Ледсъм междувременно отправи предупреждение към Мей, че не може да приеме нов план за Брексит, който допуска страната да остане в митническия съюз на ЕС, съобщи "Гардиън".

Ледсъм подчерта, че нейната подкрепа е условна.

"Продължавам да подкрепям премиера да прокара споразумението за напускане", каза тя пред Би Би Си и добави, че ще подкрепи законопроекта, ако предвижда реално излизане от Общността.

Андреа Ледсъм подчерта, че може да подкрепи митнически споразумения в плана, но всеки ход за привличане на лейбъристки гласове чрез допускане на възможността за официален митнически съюз, който може да попречи на Обединеното кралство да сключи търговски споразумения с други държави, е недопустим за нея.

Позицията ми е много ясна от години - напускане на ЕС означава излизане от единния пазар, напускане на митническия съюз, връщане на контрола над парите, границите и законите ни, продължи политикът.

Тереза Мей ще изнесе реч за последните събития в 16 часа британско време днес, съобщи Би Би Си.

Досега британските депутати три пъти отхвърлиха споразумението за оттегляне, предлагано по-рано от Тереза Мей. Затова преди три седмици тя започна преговори с опозицията за намиране на компромисно споразумение, приемливо за лейбъристките депутати. Те обаче завършиха с провал миналата седмица.

Четвъртото гласуване по сделката е планирано за началото на юни, и ако и то завърши с неуспех за премиера Мей, е най-вероятно тя да се оттегли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във