Банкеръ Daily

Свят

Мей ще се бори за "скъпоценния съюз" на Обединеното кралство

Британският премиер Тереза Мей обеща днес, че ще се бори за "скъпоценния съюз" на Обединеното кралство, представяйки на конференция на своята Консервативна партия "План за Великобритания" и предупреждавайки Шотландия да се откаже от плановете си за независимост, предаде Ройтерс.

Мей каза още, че ще преговаря за сделка за Брексит за цялата страна. Необходимо е обаче всички да работят здраво заедно, за да се постигне най-добрият резултат, призова в същото време тя.

Шотландските националисти осъдиха опитите на британския премиер да блокира техните искания за нов референдум за независимост на региона преди приключването на преговорите за Брекзит с ЕС. Ирландската националистическа партия в Северна Ирландия каза от своя страна, че иска вот за отделяне от Великобритания.

И Северна Ирландия, и Шотландия гласуваха за оставане в Европейския съюз на референдума за Брексит през юни миналата година.

"Предстоящите преговори с ЕС ще бъдат от жизненоважно значение за всеки в Обединеното Кралство. От съществено значение е да постигнем добро споразумение, да посветим на това усилията и енергията на цялата страна и да се фокусираме върху този изход", каза Мей пред членове на своята партия.

"Трябва да го направим единни, като едно Обединено кралство, да работим здраво заедно, за да постигнем най-добрият резултат от преговорите", призова британският премиер и обеща да гарантира, че гласовете и интересите на Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия ще бъдат представени на преговорите.

"Винаги ще се боря за укрепване и поддържане на този ценен, така ценен Съюз", каза Тереза Мей.

Управляващата в Шотландия Шотландска национална партия отказа да отстъпи от искането си за нов референдум за независимост, въпреки че Мей каза: "Сега не му е времето".

В речта си Мей не навлезе в подробности за процеса на преговорите за излизането на Великобритания от Европейския съюз, като се ограничи да каже, че ще възприеме "поетапен подход", за да постигне "гъвкав и организиран Брексит" и да предложи сигурност където е възможно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във