Банкеръ Daily

Свят

Мей ще поиска две години преход след Брексит

Британският премиер Тереза Мей ще заяви утре във Флоренция, че иска двегодишен преходен период, след като през март 2019 г. страната й излезе от ЕС, съобщи Би Би Си, цитирана от Ройтерс.

Мей, чиито позиции отслабнаха, след като на изборите през юни партията й изгуби парламентарното си мнозинство, в своята реч ще се обърне пряко към лидерите на ЕС и ще изложи виждането си за бъдещите отношения на Великобритания със съюза.

Всички министри в британското правителство са единодушни за необходимостта от преходен период, след като страната напусне блока, за да се даде възможност на бизнеса да се адаптира към новите условия. Между тях обаче има различия за срока на този период. 

В речта ще чуем, че ще има преход, който ще продължи до две години, посочи в Туитър политическият редактор на Би Би Си Лора Кънсберг, след като Тереза Мей приключи продължителна среща с министрите си.

Само преди дни десетки хиляди хора излязоха по улиците на Лондон, за да протестират срещу плановете на Великобритания да напусне Европейския съюз. 

Очаква се страната официално да излезе от съюза до март 2019 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във